Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen

Go back
Populaire vragen

Hoe werkt de inhoudsmeter op de gastank?

De actuele inhoud van de propaantank lees je af op de inhoudsmeter. De inhoudsmeter zit meestal onder de beschermkap van de bovengrondse tank en altijd in de bezoekkamer van de ondergrondse tank. Hij vermeldt het percentage vloeibaar propaan in de houder (de tank). Het is wel goed te weten dat een inhoudsmeter de werkelijke inhoud bij benadering aangeeft. Het is namelijk geen precisietoestel.

De meter werkt met een vlottersysteem, zoals de vlotter in de stortbak van jouw toilet. Als de tank bijvoorbeeld niet precies waterpas staat, kan het aangegeven percentage lichtjes afwijken. Zolang je tijdig bestelt volgens ons advies (bij 30% in de winter en bij 20% in de zomer) is dat geen probleem.

Image

Een gastank wordt nooit voor 100% gevuld.

Een gastank mag nooit helemaal gevuld worden. Afhankelijk van de waterinhoud van de tank is de maximale vulinhoud meestal 85%.  De reden is dat propaan in vloeibare toestand moet kunnen omgezet worden in gasvorm, klaar voor gebruik. Daarnaast zetten gassen tijdens warme periodes uit en nemen ze meer plaats in. Extra ruimte (ook wel dampruimte genoemd) is dus noodzakelijk.

Vloeibaar propaan wordt omgezet in propaangas.

Propaangas wordt samengeperst tot een vloeistof om het transport, de distributie en het gebruik vlot te laten verlopen. Zo beschik je met een gering volume over een hoge energievoorraad in de tank. Uw gebruikstoestellen hebben echter propaan in gasvorm nodig. Dat laatste is wat er door je leidingen naar jouw huis wordt gebracht. Wist je dat vloeibaar propaan al verdampt/kookt bij een temperatuur van ongeveer -42°C? Daarom kan je met propaan zelfs tijdens een zeer koude winter zorgeloos genieten van warmte en comfort!

Image

Telemetrie: meten op afstand

Bij telemetrie meet Antargaz de inhoud van de gastank op afstand en voorziet Antargaz de levering wanneer de inhoud onder een bepaald percentage is gegaan. Het is de keuze van de toekomst, zeg maar. Waarom telemetrie?

  • Alles gebeurt automatisch.
  • Het systeem is volledig transparant.
  • Het meten gebeurt in real time.
  • Je bespaart tijd.
  • Wij zorgen ervoor dat de tank tijdig wordt gevuld zodat je niet onverwachts in de kou komt te zitten.

Wil je graag telemetrie op de tank geplaatst krijgen, neem dan contact op met onze klantenservice.
Wij helpen je graag verder.