Overslaan en naar de inhoud gaan
Waarom lage gasprijzen minder goedkoop zijn dan ze beloven

Gasprijzen vergelijken: waarop letten?

Gasprijzen vergelijken? Goed idee, maar je oog valt snel op lucratieve promoties. Nieuwe leveranciers en bemiddelaars bieden ogenschijnlijk interessante aanbiedingen. Maar zijn ze dat ook? En bespaar je werkelijk zoveel? We zetten graag enkele scenario’s op een rij.

Oude versus nieuwe prijzen

Vlak na een daling van de propaanprijs vergelijken aanbieders oude met nieuwe gasprijzen. Elke nieuwe aanbieding met het voorgeschotelde besparingspercentage lijkt dan interessant. Maar uiteindelijk gaat het deels om een algemene prijsdaling die de klant sowieso krijgt.

Tijdelijk vaste gasprijs

Er zijn leveranciers die één jaar lang een vaste propaanprijs aanbieden, in combinatie met bijvoorbeeld een drie- of vijfjarige overeenkomst. Dat lijkt voordelig, maar veel hangt af van het instapmoment en je nieuwe gasprijs na dat eerste jaar. Kortom, denk op langere termijn.

Prijsvechters op korte termijn

Scherpe propaanaanbieding gespot? Lees de kleine lettertjes en vraag door. Waarop is de korting gebaseerd? Het zou best kunnen dat de aanbieding het gevolg is van een algemene prijsdaling.

Een ander scenario is dat men je eerst een scherp aanbod met korting op de basis gasprjis doet zodat je tekent, maar dat je korting daarna daalt. Een beetje minder korting in het begin van de contractduur, daarna veel minder voor langere tijd, vervolgens weer een klein beetje minder. En tegen het einde van je contract krijg je waarschijnlijk weer een fikse korting om je te doen bijtekenen.

Wij verlagen onze propaangasprijs na een prijsdaling. Volg onze prijswijzigingen online en/of controleer jouw eigen prijs op elk moment.

Gasprijs exclusief accijns en COVA…

Het Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten (COVA) beheert in opdracht van de Minister van Economische Zaken strategische olievoorraden voor Nederland. Om de kosten te dekken rekent de Rijksoverheid een COVA-toeslag, ook wel Voorraadheffing aan. Sommige leveranciers vermelden hun prijzen exclusief deze toeslag. Voorgenoemde voorbeeld komt ook voor betreffende de wettelijk voorgeschreven accijns op propaangas.

Onze prijzen zijn altijd inclusief deze wettelijke afdrachten.

Ter info: klik hier voor meer informatie over de actuele accijns- en voorraadheffingstarieven.

Betrokken internetbemiddelaars

De internetbemiddelaar was een tijdlang alomtegenwoordig op het internet. Websites vol lachende mensen, enthousiaste getuigenissen en verleidelijke beloftes: ‘Maak je geen zorgen, de internetbemiddelaar onderhandelt het laagste tarief voor je. Helemaal gratis.’

Alleen … niemand werkt gratis. Hoe zit dat dan precies?

  • Scenario 1: een scherpe propaanprijs
    Prima prijs, maar krijg je werkelijk de beloofde hoeveelheid gas en gaskwaliteit? Welk onderhouds- en controleprogramma krijg je? Welke service is beschikbaar? Hoe zit het met spoedleveringen of een technisch probleem (in het weekend)? Welke garanties krijg je als het mis gaat? Wie zit er bij problemen op de blaren: jij of de bemiddelaar?
  • Scenario 2: scherpe aanbieding voor even
    Contract getekend? Dan zou het wel eens kunnen dat jouw gasprijs zijn scherpe randjes snel verliest. Gelukkig waakt jouw bemiddelaar over de prijs. Hopelijk.
  • Scenario 3: scenario 1 + 2
    De verleiding is groot als je een scherpe propaanaanbieding én een interessant tarief op langere termijn aangeboden krijgt. Maar vraag toch maar eerst naar de ervaringshistorie van je bemiddelaar. Want wat als hij zijn activiteit stopt?
Conclusie? Kijk goed uit.

Vragen? Twijfel je over een aanbieding? Of ken je nog andere varianten op deze voorbeelden?