Overslaan en naar de inhoud gaan
Je energievoorraad in eigen beheer dankzij een gastank

Gas in een tank? Hoe werkt dat?

Gas… in een tank?

Onder druk kan propaangas bij normale temperaturen vloeibaar worden gemaakt. Zo kan propaangas compact worden vervoerd en bewaard in een tank. Ca. 266 liter propaandamp kan zo bij normale buitentemperatuur worden teruggebracht tot 1 liter vloeibaar propaan. Zo beschik je over je eigen gasbel op jouw thuislocatie!

Elk van je gastoestellen (CV-ketel, gasfornuis, etc.) neemt het gas uit deze tank in dampfase (gasvormig) af via een keten van, normaal gesproken, twee drukregelaars (één op de tank, één tegen het gebouw) die zijn opgenomen in je leidingwerk en de druk van het gas terugbrengen tot de gewenste toevoerdruk die specifiek en voorgeschreven is voor elk van je gastoestel(len). Omdat propaan kookt bij ca. -40°C, zal er, mits de tank niet (bijna) leeg is, ook tijdens een strenge winter voldoende overdruk zijn in de tank om toch gewoon en onbezorgd gas te kunnen gebruiken.

De propaantank is uitgebreid beschermd tegen roest en weersinvloeden en voldoet aan de noodzakelijke wettelijke voorschriften en de hoogste veiligheidseisen. Daarnaast wordt hij bij elke gaslevering gecontroleerd op de belangrijkste punten door de Antargaz chauffeur en periodiek gekeurd volgens het wettelijke onderhoudsplan. Onze eigen Technische Dienst volgt dit onderhoud nauwkeurig op en is hiervoor dagelijks paraat.

Welke tankgrootte past bij ons verbruik?

Gemiddeld verbruikt een gezin van vier per jaar 1.600 liter in een degelijk geïsoleerde woning. Afhankelijk van je gasverbruik kun je bij Antargaz tanks in verschillende formaten huren:

  • Een ondergrondse tank van 2.400 of 4.300 liter.
  • Een bovengrondse tank van 1.000 tot 40.000 liter. De grotere tanks zijn met name bestemd voor professioneel gebruik in de MKB en industrie.

De tankgrootte hangt sterk af van jouw behoefte en mogelijkheden. Ook het gasverbruik kan sterk afhangen van je gebouwen en verbruikspatroon. Laat je gratis, vrijblijvend en deskundig adviseren door één van onze ervaren energieadviseurs!

Wordt mijn tank automatisch bijgevuld?

De tank die je bij Antargaz kunt huren, wordt bijgevuld door Antargaz:

Automatisch:

  • Antargaz bewaakt je tankinhoud aan de hand van jouw normale verbruik en de werkelijke gerealiseerde buitentemperatuur. Uit ervaring weten wij ongeveer wanneer je gastank opnieuw gevuld moet worden en we komen, voordat de tank leeg zou moeten zijn, automatisch bij je aan om de tank bij te vullen.

  • Wanneer je kiest voor het 'telemetriesysteem', dat je bij Antargaz kunt huren, volgt Antargaz per mobiel telefoonnetwerk de inhoud van de tank op regelmatige basis. Hierdoor zien wij wanneer het tijd is om jouw tank bij te vullen. Zonder omkijken vullen wij de tank dan bij, of wij informeren je dat je volgens de Antargaz metingen toe bent aan een nieuwe gaslevering indien deze werkwijze jouw voorkeur geniet. In overleg verzorgt Antargaz dan de noodzakelijke gaslevering.

Is een gastank een optie voor mijn woning?

Indien je niet kunt beschikken over aardgas, is een propaantank de beste optie!

Voor een gastank is geen vergunning nodig. De plaatsing en het gebruik moeten slechts gemeld worden aan het lokale bevoegde gezag (meestal de gemeente), indien deze voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Antargaz bekijkt jouw persoonlijke situatie en adviseert je hierin.

Daarnaast dient vanzelfsprekend de tankwagen veilig in de buurt te kunnen komen (maximaal 40 meter slang), waarbij de losslang niet door een gebouw of ruimte mag lopen, maar uitsluitend via de open lucht met de tank verbonden mag worden.

Onderzoek hier of je de minimale veiligheidsafstanden kunt halen.

Alle afstanden staan in PGS nummer 19 (Propaan en butaan: opslag). Kijk hierbij met name naar hoofdstuk 4: Veiligheidsmaatregelen en in het bijzonder naar tabel 4.3 Tabel - Minimumafstand van objecten binnen de inrichting tot een propaanreservoir.

Opmerking: wij kunnen ons voorstellen dat deze voorschriften complex voor je zijn, omdat je hier niet elke dag mee te maken hebt. Antargaz heeft vanzelfsprekend wel de specialisten in huis. Neem daarom bij twijfel vrijblijvend contact met ons op. Een energieadviseur komt dan op afspraak bij je thuis om de mogelijkheden te onderzoeken.

Interesse? Maak een afspraak met een energie-adviseur.