Overslaan en naar de inhoud gaan
Komt er een stijging?

De accijns op propaan

Antargaz neemt samen met de branche Vereniging Vloeibaar Gas actie om te voorkomen dat de regering in Nederland de accijns op propaan drastisch verhoogt. De overheid speelt met dat idee in het kader van het stoppen van subsidies voor fossiele brandstoffen.

In tegenstelling tot aardgas zit propaan, net als benzine en diesel, in het accijnsregime. Dat komt omdat autogas een mengsel is van propaan en butaan. De overheid vergeet vaak dat veel consumenten en bedrijven propaan gebruiken voor verwarming wanneer aardgas geen mogelijkheid is. Nu bestaat het risico dat men de accijns van propaan gelijk gaat trekken met benzine, dus ongeveer te verviervoudigen.

Wat is de impact op de prijs van propaan? De overheidsheffingen op propaan zouden enorm verhoogd worden: van 21,77 naar 85,6 EUR per 100 liter (incl. BTW).

Omgerekend voor een gasfles gevuld met 10,5 kg propaan zou het van 4,48 naar 19,15 EUR (incl. BTW) gaan per flesvulling, voor alleen al de overheidsheffingen.

Om dat scenario te voorkomen werd in de media en bij de politiek aan de bel getrokken. Propaan is een flexibele energie die een belangrijke rol kan spelen in de energietransitie. Het zou dus verkeerd zijn om de accijns zo sterk te verhogen.

Antargaz biedt bovendien sinds kort hernieuwbaar gas aan: biopropaan. De Cocoon, onze gasfles voor de gasbarbecue, is gevuld met biopropaan. Biopropaan is chemisch identiek aan het fossiele propaan, maar het wordt gewonnen uit plantaardige afvalstromen. Het kan dus net zo goed worden opgeslagen in een tank of andere gasflessen. Informeer naar de mogelijkheden.