Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen

Go back
Algemeen

Wat is LPG?

LPG is een verzamelnaam en staat voor Liquified Petroleum Gas, ofwel (onder druk) vloeibaar gemaakt petroleum gas. In België en Nederland wordt hiermee meestal autogas bedoeld. Autogas is een mengsel van propaan en butaan. De mengverhouding varieert afhankelijk van de jaargetijden en de grondstofprijzen. Propaan en butaan komen beide vrij bij de winning van aardgas en de raffinage van aardolie en is dus een fossiele brandstof.

Propaan en butaan worden gebruikt voor bijvoorbeeld verwarming en kunnen worden geleverd in flessen of tanks. Gasflessen in Nederland zijn bijna altijd gevuld met handelspropaan. Propaan heeft een veel lager kookpunt dan butaan, waardoor het in gasvorm gebruikt kan worden tot 40 graden onder nul. Hierdoor is het ook goed te gebruiken in de winter. Butaan is bij 0 graden al vloeibaar en dus niet geschikt voor gebruik in de winter. Antargaz levert in België en Frankrijk nog wel butaan in gasflessen. Dit wordt dan meestal gebruikt door mensen die koken op gas maar geen aansluiting hebben op het aardgasnetwerk. 

Een gasfles die voor recreatieve doeleinden wordt gevuld in Nederland of België is nooit een lpg-gasfles. Het zelf vullen van gasflessen met lpg bij de pomp is vanwege veiligheid risico’s verboden.