Misleidende gasprijzen?

Opgelet voor misleidende gasprijzen

Op dit moment kloppen vooral nieuwe propaangasleveranciers, samenwerkingsverbanden en bemiddelaars bij propaangebruikers aan met ogenschijnlijk interessante aanbiedingen… Sterk lagere propaanprijzen zijn mogelijk, waarbij de voorgespiegelde kortingspercentages en besparingen flink kunnen oplopen. Echter niet alles is wat het lijkt.

Enkele voorbeelden die wij recent zijn tegengekomen met de mogelijke bedoeling om je op het verkeerde been te zetten:

Oud & nieuw

Vlak na een daling van de propaanprijs vergelijken een aantal aanbieders en bemiddelaars “handig” oude met nieuwe gasprijzen. Elke nieuwe aanbieding met het voorgeschotelde "besparingspercentage" lijkt dan al snel interessant. Echter nagenoeg altijd is hier sprake van een sigaar uit eigen doos.

Een tijdelijke vaste gasprijs

Er zijn leveranciers die een 1 jaar vaste propaanprijs aanbieden, in combinatie met bijvoorbeeld een drie- of vijfjarige overeenkomst. Dit lijkt mogelijk interessant, maar let op. Wat is je instapmoment en wat wordt na het eerste “vaste” jaar je nieuwe gasprijs? De kans is aanwezig dat je interessante deal in totaliteit eigenlijk helemaal niet zo interessant is. Besef wel. Niemand kan gratis het risico van een vaste propaanprijs weggeven.

De prijsvechter. Even scherp aanbieden...

Er zijn aanbieders die scherp aanbieden. Maar op welke basis? Recent zijn wij tegengekomen dat iemand een mooie propaanprijs kreeg aangeboden. Echter bij doorvragen, gedurende een tweetal weken nadien daalde deze aanbieding niet veel. Antargaz was vanwege prijsdalingen wel behoorlijk gezakt met de propaanprijs. Na vragen hierover gaf de aanbieder aan dat hij deze prijsdaling al grotendeels in zijn aanbieding had verwerkt. Ja, ja, die aanbieder had zeker een kristallen bol en kon in de toekomst kijken...

Echter het kan ook geleidelijk. Eerst scherp aanbieden om je binnen te halen. Je tekent de overeenkomst. Gedurende je contractaanvang wordt soms de korting een tijdje minder, nadien voor een langere tijd veel minder, dan weer een beetje minder en richting het einde van je contract waarschijnlijk weer een scherpe propaankorting. Niets is onmogelijk.

Antargaz heeft als enige leverancier in Nederland haar prijswijzigingen openbaar staan op de website. Dus niet alleen een niet te volgen momentopname. Je kunt altijd onze prijswijzigingen volgen en jouw eigen prijs te allen tijde controleren. Volkomen transparant dus.

Een gasprijs exclusief accijns en COVA*…

Accijns en COVA bedroegen in 2014 samen € 16,84 per 100 liter excl. BTW. Dit bedrag is per 1 januari 2015 gestegen naar € 17,48 per 100 liter excl. BTW en per 1 januari 2016 naar € 17,56 per 100 liter excl. BTW. Per 1 januari 2017 is het bedrag gestegen naar € 17,61 per 100 liter excl. BTW en op last en volledig ten gunste van de Rijksoverheid per 1 januari 2018 verder doorgestegen naar € 17,75 per 100 liter excl. BTW (= € 21,48 per 100 liter incl. BTW!).

Men doet het in de “concurrerende” aanbieding soms ook voorkomen alsof je op de propaanprijs die je bij Antargaz betaalt ook nog accijns en COVA berekend krijgt. Dat is echter grote onzin en dus niet waar, onze prijzen zijn altijd inclusief bovenstaande wettelijke afdrachten, geen verrassingen achteraf!

* : COVA: De Stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten (COVA) is de centrale, onafhankelijke, organisatie die in opdracht van de Minister van Economische Zaken, strategische olievoorraden voor Nederland aanhoudt. Om de kosten hiervan te dekken wordt de door de Rijksoverheid verplichte COVA toeslag in rekening gebracht. Antargaz dient deze doorgerekende COVA kosten hiervoor dus volledig af te dragen aan de Rijksoverheid.

De betrokken internetbemiddelaar…

Geen zorgen. Hij onderhandelt voor je en het kost je niets. Fraaie websites, mooi drukwerk, het kan allemaal en dan nog goedkoper ook! Geloof je ook in sprookjes? Gelijksoortige aanbiedingen werden ook gemaakt vlak voor de crisis. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je niet mee doet. Teken hier maar snel. Lachende en tevreden gezichten op internet, mooie referenties van mensen die je voorgingen… Tijdens de crisis zijn ze allemaal verdwenen, waarbij de goedgelovige mensen meestal met de problemen zijn achtergebleven.

Niemand kan voor niets werken en iedereen wil wat verdienen. Maar ten koste van wie? Voor hoe lang? En wat als het mis gaat?

Mogelijk scenario 1: Werkelijk een scherpe propaanprijs. Maar waarom en ten koste van wat? Krijg je werkelijk de hoeveelheid gas en werkelijk de gaskwaliteit die je mag verwachten? Welk onderhouds- & controleprogramma staat tegenover de gasprijs? Welke service is beschikbaar? Een spoedlevering of een technisch probleem (in het weekend)? Kun je dan ergens op rekenen en tegen welke kosten? Met welke garanties als het mis gaat? Zit jij bij problemen op de blaren of de bemiddellaar? Hij zijn commissie en/of bonus en jij de problemen?

Mogelijk scenario 2: Een scherpe aanbieding die in de praktijk niet zo scherp meer is na een tijdje als jouw nieuwe getekende contract loopt. Een paar prijswijzigingen en je hebt misschien de kat in de zak. Geen zorgen, jouw bemiddellaar bewaakt de prijs… misschien wel, misschien een tijdje, misschien een beetje sam-sam, misschien niet?

Mogelijk scenario 3: een combinatie van scenario 1 + 2, of nog andere onverwachte konijnen uit de hoge hoed? Een gerenommeerde partij… Welke ervaringshistorie kan men laten zien? Hoe zeker is dat op de langere termijn? Wat als het grote succes na flinke investeringen voor een bemiddelaar weg blijft, maar zijn kosten er nog zijn? Wat kan men dan nog betekenen en controleren? Of wordt hier, misschien wel vanaf een zolderkamer met internetaansluiting, in bepaalde gevallen een soort piramide- of pokerspel gespeeld?

Kijk dus goed uit. Heb over bovenstaande vragen? Twijfel je over een aanbieding of ken je nog andere varianten op deze voorbeelden? Neem dan zeker vrijblijvend contact met ons op! Wij helpen je graag verder. Vertrouwde service zoals je van Antargaz mag verwachten.

Terug naar de startpagina